CD Continuum

CD020  Luc Houtkamp/POW Ensemble: Continuum

CD020
Luc Houtkamp/POW Ensemble: Continuum

Luc Houtkamp/POW Ensemble: Continuum X-OR CD020   ( 2010)

Price:  € 13,-  incl postage.
Order via email, and pay the requested amount into our bank account:
IBAN: NL48 INGB 0003110140
BIC: INGBNL2A
attn. Stichting POW, Den Haag, mentioning CD020, and your full address.
You can also pay via Paypal (click on Buy Now) Buy Now Button with Credit Cards.

* Luc Houtkamp – BoX of BriX (2010) for five musicians and electronics
Maurice Horsthuis viola, computer
Guy Harries flute, computer, vocals
Luc Houtkamp computer, alto sax, synthesizer, electric ukulele
Goska Isphording harpsichord, synthesizer
Jacqueline Hamelink cello, vocals
Lauran Jurrius sound design and electronics

* Luc Houtkamp – Uiterste Staat (2009) for electric guitar and two computers
Wiek Hijmans electric guitar
Guy Harries computer
Luc Houtkamp computer

REVIEWS Herman te Loo, Jazzflits 8.17

Rasimprovisator Luc Houtkamp profileert zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker als componist, en dit samen met het Muziek Centrum Nederland (MCN) uitgegeven album bevestigt dat. ‘Continuum’ bevat een tweetal composities, ‘Box of Brix’ en ‘Uiterste Staat’. Het eerste neemt met een lengte van een uur het leeuwendeel van de cd in beslag, en is typerend voor wat Houtkamp nu muzikaal voor ogen staat.
Het idee is niet helemaal nieuw maar wel op eigen wijze uitgewerkt: de uitvoerenden krijgen een set van bouwstenen, waarmee ze de compositie iedere keer weer anders opbouwen. Het zijn stukjes van diverse pluimage, en ze mogen net zo bont worden ingezet als hun pet staat.

Zo opent het stuk met vogel- en insectengeluiden, een beetje à la Pink Floyd ten tijde van ‘Umma Gumma’. En als we na het merkwaardige liedje ‘Knitting Berny’, over een cowboy die een vlieg doodslaat, weer terug zijn in de vrije natuur, is het kringetje rond. Onderweg zijn we dan nog een keer een vlieg tegengekomen, in de vorm van het gedicht ‘Little Fly’ van de negentiende-eeuwse Engelse dichter William Blake, door Guy Harries gezongen als een soort renaissancelied met klavecimbelbegeleiding. Onderweg hebben we dan stukjes improvisatie, wolken elektronica, uitgeklede popsongs, pseudobarok en gestoorde gypsy jazz horen langskomen. Eclecticisme troef dus, maar wel met gevoel voor spanning, verrassing en verwondering neergezet, en omgeven door Houtkamps aanstekelijke gevoel voor humor.

In ‘Uiterste Staat’, een concert voor elektrische gitaar en twee computers, met Wiek Hijmans in de hoofdrol, treffen we eenzelfde amalgaam van pastiche, parodie en eerbetoon aan. De gitarist mag zijn virtuositeit tonen tegen een welhaast orkestrale begeleiding, op z’n Derek Bailey’s kleine geluidjes aan z’n instrument ontlokken, en als een door het lint gaande heavy metal-solist de snaren laten gieren.

Kortom, er valt heel veel te beleven op deze nieuwe cd van het POW Ensemble, dat met toppers als altviolist Maurice Horsthuis, celliste Jacqueline Hamelink en klaveciniste Goska Isphording een nieuw fase ingegaan is.

Advertisement