Het Luiden van de Spreker

Als het geluid de luidspreker verlaat is het overgeleverd aan lucht, akoestiek en luisteraar. Daarvóór zijn trillingen via magneten omgezet in elektrische signalen. De luidspreker vertaalt ze weer terug naar trillingen.

Maar wat doet die vertaler, de luidspreker? En heeft die zelf ook iets te vertellen? Wat gebeurt er als de luidspreker zich als musicus gaat gedragen?

Precies dat zijn de vragen die geluidskunstenaar Horst Rickels opwierp toen Luc Houtkamp hem vroeg om samen met het POW Ensemble een geluidsvoorstelling te ontwerpen.

Als dwaze ingenieurs zijn de betrokkenen vervolgens aan de slag gegaan met de elektro-akoestische fruitschaal. Die noeste zoektocht resulteert nu in een aantal opmerkelijke, nieuwe functies voor het ding: de luidspreker als geluidsbron, als rondzanger, trapezewerker, paaldanser en bonenmitrailleur. Maar ook als microfoon – niet toevallig in hetzelfde jaar door dezelfde man (1875, Bell) uitgevonden. En ten slotte als persoon, die in een diepte-interview bespiegelingen ten beste geeft over zijn werk en zijn wezen…

De toeschouwer/-hoorder hoeft niets van techniek te weten om deelgenoot te worden LUID_PosterLowResvan de tragiek van de vertaler.

POW Ensemble met Horst Rickels:

Han Buhrs (teksten, stem, luidsprekerinstallatie)
Luc Houtkamp (computer, luidsprekerinstallatie)
Robert Pravda (computer, luidsprekerinstallatie)
Horst Rickels (concept, luidsprekerinstallatie)
Danny de Graan (technisch coordinator)
Gosse de Kort (constructies, techniek)

Data

5 oktober 20:30 Axes@Gaslab, campus Technische Universiteit Eindhoven (première)
6 oktober 20:30 Axes@Gaslab, campus Technische Universiteit Eindhoven
12 oktober 20:30 Theater Kikker, Utrecht
14 oktober 14:30 Museum De Pont, Tilburg
18 oktober 20:30 Muziekcentrum De Toonzaal, Den Bosch
24 november 20:30 TAG, Den Haag

Het Luiden van de Spreker is een co-productie van POW Ensemble, Muzieklab Brabant en Stichting Axes, en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door BRaM.

Advertisement